Až 70 % nastávajících maminek chce uchovat léčivé kmenové buňky obsažené v pupečníkové krvi.

Praha, 14. prosince 2012 – Pupečníková krev je vzácným zdrojem kmenových buněk, které jsou využívány pro léčbu stále většího množství nemocí. I proto dvě ze tří nastávajících maminek uvažují, že tento vzácný léčivý prostředek uchovají. Vyplývá to z průzkumu rodinné banky pupečníkové krve Cord Blood Center, který v polovině tohoto roku uskutečnila agentura g82, s.r.o. Praha.

Kmenové buňky obsažené v pupečníkové krvi dnes léčí hlavně onkologické a hematologické nemoci. Jejich využití se ale testuje i pro další nemoci, jako je autismus nebo regenerace po mozkové příhodě u dětí. Regenerativní medicína – zachování kvality života po co nejdelší čas – je dalším oborem, kde se mohou kmenové buňky z  pupečníkové krve, ale i z tkáně pupečníku uplatnit.

Přesto se s pupečníkovou krví zachází v Evropě jako s odpadem – při devíti z deseti porodů se bez využití vyhazuje. Budoucí maminky si jsou ale vědomy léčebného potenciálu pupečníkové krve a o jejím uchování uvažují. Vyplývá to z průzkumu 691 žen, které o otěhotnění uvažují či již těhotné jsou. Výzkum proběhl na přelomu května a června 2012. Výsledky byly pozitivní: 92 % těhotných a 85 % o těhotenství uvažujících žen zná pojem pupečníková krev a ví o možnosti jejího odběru a uchování. Asociuje jim především pojmy: léčba (zejména rakoviny), záchrana života, kmenové buňky, uložení, často také dárcovství. Těhotné ženy se pak více soustředí na praktické aspekty; ženy, které si krev odebrat nechaly, vidí zejména její léčebný efekt. Ženy se také shodují v názoru, že tato procedura je bezbolestná a bezpečná, a stěžují si na nedostatek informací.

Maminky uvažují o odběru pupečníkové krve

Hlavním důvodem pro uvažování o uchování kmenových buněk z pupečníkové krve je možnost ochránit své děti nebo příbuzné, případně pomoc někomu jinému (v případě darování). Stále ale platí, že ženy nejsou o rozdílu mezi darováním a uchováním pro potřebu dítěte nebo příbuzných dostatečně informovány, a tedy nejsou ani rozhodnuty, jak s odebranou krví naložit. Maminky, které odběr už absolvovaly, s ním mají dobré zkušenosti a doporučily by jej i svým známým. Naopak ty ženy, které o odběru neuvažují, odradila hlavně vysoká cena odběru, nedostupnost ve vybrané porodnici a nedostatek informací.

Odběry ano, ale co pak s pupečníkovou krví?

Maminky nemají jasno, jak s odebranou krví dále naložit. Možnosti jsou dvě: krev mohou darovat a kmenové buňky z této krve pak je možné využít k léčení kohokoliv. Uskladnění v rodinné bance uchová krev pro potřeby dítěte, případně pak jeho sourozenců nebo příbuzných. Cord Blood Center je druhá největší rodinná banka v Evropě, která uchovává pupečníkovou krve více než 115 000 dětí. Podrobnější informace o rodinném odběru naleznete na stránkách http://cordbloodcenter.cz/. Důležitost uchování pupečníkové krve jako jedinečného léčebného prostředku zdůraznil i Evropský parlament. Ten v září přijal usnesení, které navrhuje zvýšit zásoby kmenových buněk a pupečníkové krve.

O rodinné bance pupečníkové krve Cord Blood Center

Rodinná banka pupečníkové krve CORD BLOOD CENTER je druhou největší bankou pupečníkové krve působící v Evropě. Aktuálně uchovává více než 115 tisíc transplantátů připravených k použití a tyto transplantáty díky šetrným metodám zpracování patří celosvětově mezi nejkvalitnější. CORD BLOOD CENTER úzce spolupracuje s veřejným registrem Eurocord Slovakia, jehož štěp byl použit mimo jiné i k léčbě pacienta v ČR.

Informace pro média:

Dita Eckhardtová, Neopublic Porter Novelli,